Sykemittarit
Sykemittarit ovat täydellinen väline kaikille pyöräilijöille tai kuntoilijoille, jotka haluavat seurata harjoittelun edistymistä, sillä sykemittari auttaa sinua mittaamaan ja seuraamaan sykettäsi harjoittelun aikana.
Garmin ja Wahoo ovat kaksi suosituinta ja tunnetuinta sykemittaribrändiiä. Molemmat brändit ovat tunnettuja siitä, että ne tuottavat luotettavia, tarkkoja ja helppokäyttöisiä sykemittareita, joiden avulla sinun on helppo seurata ja analysoida harjoitustietojasi.
Sykemittarit voidaan liittää joko puhelimeen/tablettiin, tietokoneeseen, urheilukelloon tai yhteensopivaan pyöräilytietokoneeseen ANT+:n tai Bluetoothin avulla.
FAQ
Mikä on sykemittari?
Sykemittari on laite, jolla voit mitata sydämenlyöntiä minuutissa eli pulssia. Voit tehdä tämän elektronisella laitteella, jota kannetaan joko ranteessa, rinnassa tai sormessa.
Elektroninen sykemittari toimii tallentamalla sydämen sähköistä toimintaa tai mittaamalla verenkiertoa verisuonissa. Se antaa yleensä melko tarkan lukeman sykkeestäsi, ja jotkin mallit tallentavat myös muita tietoja, kuten kuinka monta kaloria poltat eri toimintojen aikana. Jotkut niistä toimivat jopa askelmittareina, mikä on myös monien suosima ominaisuus.
Sykemittareita käytetään yleisimmin harjoittelussa ja erilaisissa urheilulajeissa, joissa urheilijan on tärkeää pystyä seuraamaan harjoitteluaan ja varmistaa, että hän harjoittelee halutulla sykevyöhykkeellä haluttujen harjoitustulosten saavuttamiseksi.
Voit liittää sykemittarin älypuhelimiin, älykelloihin ja yhteensopiviin pyöräilytietokoneisiin. Lisäksi on myös urheilukelloja, joissa on sisäänrakennettu sykemittari.
Sykemittarin edut
Sykemittarin käytöstä on useita etuja.
Seuraavassa on joitakin sykemittarin etuja:
-
Sykemittari antaa sinulle erittäin tarkan mittauksen sykkeestäsi - kuin jos mittaisit sen manuaalisesti. Mittauksien tarkastelusta on hyötyä, varsinkin kun harjoittelet kovalla intensiteetillä tai kun haluat mitata sykettäsi pidemmän ajanjakson ajan.
-
Sykemittari auttaa sinua optimoimaan harjoittelusi, sillä sen avulla voit mitata intensiteettiä ja säätää harjoitteluasi sen mukaan.
-
Voit kohdentaa harjoittelusi helpommin sykemittarin avulla.
-
Kun asetat harjoittelullesi tavoitteita, voit seurata edistymistä sykemittarin avulla. Tämä lisää automaattisesti myös motivaatiotasi. Varsinkin kun hyvät tulokset alkavat näkyä.
-
Sykemittari voi kertoa, kuinka monta kaloria olet polttanut eri toimintojen aikana.
-
Jos käytät harjoittelussasi eri sykevyöhykkeitä, sykemittari voi auttaa sinua seuraamaan myös tätä.
-
Voit seurata yleistä terveydentilaasi mittaamalla leposykkeesi säännöllisesti.
Sykevyö sykkeen mittaamiseen
Sykevyö - tai rintavyö - mittaa sykettäsi yleensä paremmin ja tarkemmin kuin esimerkiksi sykekello tai sykemittari, joka on kiinnitetty käsivarteen jollakin muulla tavalla.
Seuraavassa kerrotaan, miksi rintavyö on erinomainen sykkeen mittaamiseen:
-
Sykevyö istuu lähempänä sydäntäsi. Sykkeesi mitataan elektrodien avulla, jotka rintavyön tapauksessa asetetaan rintakehälle ja siten lähelle sydäntäsi. Näin saat tarkemmat mittaustulokset sykkeestäsi.
-
Rintavyössä on yleensä enemmän elektrodeja kuin sykemittarissa, mikä puolestaan mahdollistaa tarkemman sykkeen mittaamisen fyysisen aktiivisuuden aikana.
-
Sykevyö toimii todella hyvin korkean intensiteetin liikunnan aikana, sillä kehon liikkeet eivät vaikuta mittaukseen samalla tavalla kuin jos sykemittari mittaisi sykettäsi.
Harjoittelu sykevyöhykkeillä sykemittarin avulla
Sykevyöhykkeillä harjoittelu on tehokas tapa suunnitella ja mitata harjoitteluasi. Kun harjoittelet sykevyöhykkeillä, voit varmistaa, että harjoittelet oikealla intensiteetillä tavoitteidesi saavuttamiseksi.
On olemassa viisi erilaista sykevyöhykettä, joista kukin edustaa tiettyä prosenttiosuutta maksimisykkeestäsi (MHR). MHR-arvosi voidaan laskea vähentämällä ikäsi 220:sta.
Tässä on yleiskatsaus viiteen sykevyöhykkeeseen:
-
Vyöhyke 1 (50-60 % MHR): Helpoin vyöhyke - hyvä lämmittelyyn ja palautumiseen.
-
Vyöhyke 2 (60-70 % MHR): Kohtalainen vyöhyke - hyvä kunnon kehittämiseen.
-
Vyöhyke 3 (70-80 % MHR): Kova vyöhyke - hyvä aerobisen kapasiteetin lisäämiseen.
-
Vyöhyke 4 (80-90 % MHR): Erittäin kova vyöhyke - parantaa anaerobista kapasiteettia ja kykyä ylläpitää korkeaa intensiteettiä pidempään.
-
Vyöhyke 5 (90-100 % MHR): Maksimivyöhyke - hyvä maksimitehokkuuden ja -nopeuden lisäämiseen.
Kun harjoittelet sykevyöhykkeillä pyörälläsi, voit käyttää sykemittaria sykkeen mittaamiseen ja varmistaa, että harjoittelet haluamallasi vyöhykkeellä.
Muista, että on tärkeää vaihdella harjoittelua eikä harjoitella aina samalla sykevyöhykkeellä. Monipuolinen harjoittelu auttaa sinua rakentamaan kuntoa ja välttämään loukkaantumisia ja ylikuormitusta.